MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

VYHLÁŠKA ze dne ledna 2005,

2.

VYHLÁŠKA

ze dne ledna 2005,

kterou se stanoví výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění včetně regulačních omezení pro 1. pololetí 2005

(úprava SAS ČR - APRIMED – 31.12.04)

Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 17, odst. 7, písmeno b) věta za druhou čárkou zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 459/200 Sb.

 

§ 1

Tato vyhláška stanoví v případech, kdy není výsledkem dohodovacího řízení dohoda podle § 17 odst. 8 zákona

a)        výši úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění, včetně regulačních omezení za zdravotní péči ve zdravotnických zařízeních ústavní péče, včetně odborných léčebných ústavů, léčeben dlouhodobě nemocných a zdravotnických zařízení vykazujících ošetřovací den č. 00005 podle vyhlášky, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami1) (dále jen „seznam výkonů“),

b)        výši úhrad ambulantních specialistů

c)        výši úhrad domácí péče

d)        výši úhrad při poskytování neodkladné zdravotní péče v nesmluvních zdravotnických zařízeních.

§ 2

(1)   Výše úhrady zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních ústavní péče, s výjimkou zdravotní péče v odborných léčebných ústavech, léčebnách dlouhodobě nemocných a ve zdravotnických zařízeních vykazujících ošetřovací den č. 00005 podle seznamu výkonů (dále jen „zařízení ústavní péče“) nesmí být nižší než 103 % výše celkové úhrady (včetně ZUM, ZULP a úhrad nad rámec paušální sazby) této péče náležející zařízení ústavní péče v 1. pololetí 2004.

(2)   Podmínkou úhrady ve výši stanovené v odst. 1 je počet bodů podle seznamu výkonů, vykázaných zdravotnickým zařízením a uznaných zdravotní pojišťovnou nejméně v počtu 90 % počtu bodů za 1. pololetí 2004. V případě nižšího počtu vykázaných a uznaných bodů ve srovnání s 1. pololetím 2004 se výše úhrady sníží o stejné procento, o jaké byl nižší počet vykázaných a uznaných bodů.

(3)   Pokud zařízení ústavní péče a zdravotní pojišťovna sjednají dodatek ke smlouvě, nebo sjednají novou smlouvu, obsahující nové zdravotní výkony poskytované zařízením ústavní péče, zdravotní pojišťovna nově sjednanou péči uhradí nad rámec úhrady vymezený v odst. 1 a 2 dohodnutým způsobem úhrady; nedojde-li k dohodě, podle seznamu výkonů s cenou bodu 0,89 Kč2).

(4)   Zdravotní péči poskytnutou vysoce nákladným pojištěncům nad finanční objem nákladů za tyto nákladné pojištěnce v 1. pololetí 2004 zdravotní pojišťovna uhradí zařízení ústavní péče nad rámec úhrady vymezený v odst. 1 a 2 dohodnutým způsobem úhrady; nedojde-li k dohodě, podle seznamu výkonů s cenou bodu 0,89 Kč2). Vysoce nákladným se rozumí pojištěnec ošetřený zařízením ústavní péče, u kterého náklady na zdravotní péči poskytnutou v  příslušném pololetí přesáhly 300 000,- Kč.

(5)   Pokud zařízení ústavní péče poskytne zdravotní péči malému počtu pojištěnců příslušné zdravotní pojišťovny, poskytnutá péče bude hrazena nikoli podle odst. 1 a 2, ale samostatně dohodnutým způsobem úhrady; nedojde-li k dohodě, podle seznamu výkonů s cenou bodu 0,89 Kč2). Malým počtem pojištěnců se rozumí 50 a méně pojištěnců (bez ohledu na počet ošetření).

(6)   Pokud zařízení ústavní péče v 1. pololetí 2005 poskytne lůžkovou péči více než 104 % počtu ošetřených pojištěnců (bez ohledu na počet ošetření) pojišťovny ve srovnání s jejich počtem v 1. pololetí 2004, celková úhrada zdravotní péče stanovená v odst. 1 se zvýší o stejné procento, o jaké byl počet ošetřených pojištěnců vyšší, než 104 %.

(7)   VYPUSTIT – PŘESUN DO § 7 - Jiný způsob úhrady než je uvedeno v odstavci 1 až 6 je možný, pokud se na takovém způsobu úhrady smluvní strany dohodly.

§ 3

Postup stanovení úhrady na lůžkách odborných léčebných ústavů, léčeben dlouhodobě nemocných a zdravotnických zařízení vykazujících ošetřovací den č. 00005 se provádí v příloze č. 1 k této vyhlášce.

§ 4

(1)   Specializovaná ambulantní zdravotní péče poskytovaná v ambulantních zdravotnických zařízeních se hradí podle smluvního ujednání mezi zdravotní pojišťovnou a zdravotnickým zařízením podle seznamu výkonů úhradou za poskytnuté zdravotní výkony (vč. zvlášť účtovaného materiálu a zvlášť účtovaných léčiv – dále jen „ZUM a ZULP“) do limitu času nositele výkonu 12 hodin na kalendářní den s omezením maximální úhradou v návaznosti na počet unicitních pojištěnců ošetřených v hodnoceném pololetí příslušným zdravotnickým zařízení v jednotlivých odbornostech . Časová regulace dle § 41 zákona 48/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, bude stanovována čtvrtletně a vypořádána za obě čtvrtletí současně, a to nejpozději do 120 dnů po ukončení hodnoceného období.

(2)   Cena bodu pro úhradu zdravotní péče podle odstavce 1 sjednaná ve 2. pololetí 2004 a uveřejněná ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví zůstává v platnosti pro 1. pololetí 2005.

(3)   VYPUSTIT – PŘESUN DO § 7 - Jiný způsob úhrady, než je uvedeno v odstavci 1, je možný, pokud celková výše úhrady bude vyšší než úhrada stanovená podle odstavce 1, zdravotnické zařízení a zdravotní pojišťovna se na návrh zdravotnického zařízení na takovém způsobu úhrady dohodly a tento způsob nebude v rozporu s právními předpisy upravujícími veřejné zdravotní pojištění.

(4)   Výše a podmínky úhrady podle odstavce 1 se stanoví v příloze č. 2 k této vyhlášce.

 

§ 5

Postup provedení úhrady v domácí zdravotní péči poskytované ambulantními zdravotnickými zařízeními (dále jen DZP) a jejich výše se definuje v příloze č. 3 k této vyhlášce.

§ 6

(1)   Úhrada neodkladné zdravotní péče, není-li uzavřena smlouva mezi zdravotnickým zařízením a zdravotní pojišťovnou, se provádí za poskytnuté zdravotní výkony takto:

a)        stomatologická ambulantní péče se hradí podle sazeb platných pro zdravotní péči poskytovanou zubními lékaři v 1. pololetí 2005,

b)        ostatní zdravotní péče se hradí podle seznamu výkonů a zdravotní pojišťovna může na základě zákona3) uplatnit regulační opatření obdobně jako u smluvních zdravotnických zařízení.

(2)   Cena bodu pro úhradu zdravotní péče podle odst. 1 písm. b) stanovená pro 1. pololetí 2001 zůstává v platnosti pro 1. pololetí 20054.

§ 7

Jiný způsob úhrady a regulace je možný pokud se zdravotní pojišťovna a zdravotnické zařízení na takovémto způsobu úhrady a regulace dohodnou a tento způsob nebude v rozporu s právními předpisy upravujícími veřejné zdravotní pojištění. Zdravotní pojišťovna je však vždy povinna jako jednu z variant předložit smluvnímu zdravotnickému zařízení způsob úhrady a regulace obsažený v této vyhlášce.

§ 8

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vydání.

Ministryně:



1) Vyhláška č.134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění vyhlášek č. 55/2000 Sb., č. 135/2000 Sb., č. 449/2000 Sb., č. 101/2002 Sb., č. 291/2002 Sb.

2) Nařízení vlády č. 487/2000 Sb., kterým se stanoví hodnoty bodu a výše úhrad zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění pro 1. pololetí 2001.

 

3) § 40 odst. 2 zákona č. 48/1997 Sb.

4) Čl.II zákona č. 459/2000 Sb.; § 6 písm. b) nařízení vlády č. 487/2000 Sb.