MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Stanovisko segmentu mimonemocniční specializované ambulantní péče k „Návrhu Koncepce péče o zdraví v ČR v letech 2004- 2009“

Stanovisko segmentu mimonemocniční specializované ambulantní péče k „Návrhu Koncepce péče o zdraví v ČR v letech 2004- 2009“ zveřejněnému ministerstvem zdravotnictví ČR, návrhu zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních a návrhu novely zákona č. 48/1997 Sb.

 

 

Zástupci profesních sdružení poskytovatelů segmentu mimonemocniční ambulantní specializované péče zastupující všechna tato zdravotnická zařízení na Dohodovacím řízení k hodnotě bodu a výšce úhrad na svém mimořádném jednání dne 30.11.2004 projednali Návrh Koncepce péče o zdraví v ČR v letech 2004 - 2009, návrhy zákona o neziskových nemocnicích a návrhy novely zákona 48/97.

 

Závěry:

 

Zástupci mimonemocničních specializovaných ambulantních zařízení

 

1)      odmítají zveřejněný návrh Koncepce péče o zdraví v ČR v letech 2004- 2009.

2)      odmítají všechny zatím zveřejněné verze návrhu zákona o neziskových nemocnicích.

3)      žádají Parlament ČR, aby přerušil projednávání novely zákona č. 48/1997 Sb. nebo jeho v současné době plánovanou novelu zamítl.

 

 

Zdůvodnění:

 

Ad 1) Z údajů obsažených v návrhu koncepce je patrný záměr zařadit ambulantní specializovanou péči do tzv. sekundární zdravotní péče, která má být integrovaná do nemocnic a financovaná formou tzv. globálních rozpočtů. Toto opatření, jakož i většinu ostatních návrhů obsažených v „Návrhu Koncepce“ pokládají zástupci ambulantních specializovaných zařízení za nesystémové, nekoncepční a škodlivé, které nejen že nepovedou k deklarovaným cílům, ale naopak zásadním způsobem zhorší stav českého zdravotnictví. Dle názoru zástupců specializovaných ambulantních zařízení prakticky všechna navrhovaná opatření znamenají direktivní mocenské zasahování státní exekutivy do autonomního systému veřejného zdravotního pojištění a faktickou likvidaci i všeho pozitivního, co bylo ve zdravotní péči o občany ČR od roku 1989 dosaženo.

 

Ad 2) Zatím všechny dostupné verze návrhu zákona o neziskových nemocnicích jsou svým obsahem jen prvním krokem k realizaci Návrhu Koncepce péče o zdraví, s kterým zástupci specializovaných ambulantních zařízení nesouhlasí.

 

Ad 3) Přijímání dílčích legislativních změn bez jednoznačného systémového nastavení mezí českého zdravotnictví považují zástupci specializovaných ambulantních zařízení za nekoncepční a ve svém důsledku i potenciálně nebezpečné.

 

Zástupci segmentu mimonemocniční ambulantní specializované péče ukládají koordinátorovi segmentu MUDr. Tautermannovi, aby tento výsledek jednání odeslal jako otevřený zápis ministerstvu zdravotnictví ČR, vládě ČR, parlamentu a senátu ČR, hejtmanům a tisku.

 

Zapsal MUDr. Jojko. Prezenční listina u koordinátora.