MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Stanovisko SAS ČR k návrhu vyhlášky pro úhradu 1. pololetí 2005 a vyhlášením prezidenta ČLK MUDr. Davida Ratha, ze dne 18.1.2005

Sdružení Ambulantních Specialistů České republiky

(dříve Sdružení smluvních lékařů ČR)

pokračovatel Spolku pokladenských lékařů, založeného v prosinci 1906

190 00 Praha 9 – Vysočany, Pod pekárnami 243/6

Kontaktní adresa: Informační centrum – 190 00 PRAHA 9, U Elektry 82

Tel./fax: 284815504, 266311382 IČO: 48135941 čís. účtu: 280454399/0800

E-mail: sslzpcr@mbox.vol.cz; kontakt@ssl.cz; http://www.ssl.cz

 

 

 

Stanovisko Sdružení ambulantních specialistů ČR (dále jen SAS ČR) k návrhu vyhlášky pro úhradu 1. pololetí 2005 a vyhlášením prezidenta ČLK

MUDr. Davida Ratha, ze dne 18.1.2005

 

Na dnešní tiskové konferenci ČLK napadl MUDr. Rath naše sdružení za údajný postup proti zájmům ambulantních lékařů.

 

Proti těmto neoprávněným nařčením se co nejostřeji ohrazujeme.

 

Důvody:

 

  1. SAS ČR není proti tomu, aby MZ ČR vydalo vyhlášku, která zvýší úhrady zdravotnickým zařízením o 3%, avšak za předpokladu, že nedojde ke změně dohodnutých pravidel pro úhrady a uplatňování regulačních opatření. Současný návrh textu vyhlášky však tuto jistotu neskýtá – zdůvodnění viz znovu přiložené stanovisko zástupců ZZ z 13.1.2005.
  2. Vzhledem k tomu, že návrh vyhlášky byl dle našich informací vypracován právě ČLK a prakticky v nezměněné podobě leží na MZ ČR již skoro měsíc, jsme toho názoru, že MUDr. Rath svými prohlášeními napadajícími jiné lékaře a odmítajícími věcnou diskusi nad textem vyhlášky jen hledá jiného viníka pro svůj možný neúspěch.
  3. Návrh úhrad a regulačních opatření, které zpracovala ČLK a prosazuje jejich zahrnutí do vyhlášky MZ, představuje v důsledku navržených změn dosud dohodnutých pravidel faktické snížení úhrad pro naprostou většinu zdravotnických zařízení poskytujících ambulantní specializovanou péči.
  4. Nesouhlas se současnou podobou vyhlášky vyjádřili i zástupci jiných sdružení zastupujících zdravotnická zařízení v Dohodovacích řízeních. Celkem tato sdružení zastupují více než 20 000 lékařů. SAS ČR je organizací zastupující 1800 ambulantních specialistů všech odborností.
  5. Česká lékařska komora jako organizace zřízená zákonem je také ze zákona vyloučena z cenových jednání. Česká lékařská komora, občanské sdružení (sdružení založené současným vedením ČLK), má sice t.č. cca 2000 plných mocí pro jednání v segmentu ambulantních specialistů, ani toto číslo však ji nedává většinu a tedy ani právo jednat jménem všech ambulantních lékařů. Navíc je krajně nepravděpodobné, že by lékaři, kteří ČLK o.s. dali plnou moc, souhlasili s tak špatným návrhem úhrad a regulací, které do vyhlášky ČLK o.s. prosazuje.

 

Sdružení ambulantních specialistů ČR upozorňuje, že vzhledem k tomu, že se již blíží konec ledna, dostává se naprostá většina ambulantních specialistů do velmi těžké situace. Končí 1. měsíc pololetí, pro které zatím nejsou jasná pravidla úhrady jejich práce. Nevíme o ambulantních zařízeních, která by měla takové rezervy ve svém financování, že by mohla čekat s fakturací zdravotním pojišťovnám za měsíc leden déle, než do poloviny února, přičemž pro tuto fakturaci již je nezbytné mít s přislušnou zdravotní pojišťovnou podepsán tzv. cenový dodatek pro dané období, který většinou dostává zdravotnické zařízení až cca za měsíc po té, co jsou stanovena jasná obecná pravidla financování v příslušném období.

 

SAS ČR vyzývá prezidenta České lékařské komory, aby v této pro ambulantní lékaře velice těžké situaci zbytečně neeskaloval napětí někde, kde není potřebné, ale aby raději podpořil věcnou diskusi nad textem vyhlášky, a to v zájmu jak lékařů, tak i pacientů, protože déle trvající výpadek v úhradách zdravotnickým zařízením od zdravotních pojišťoven může ohrozit péče o jejich poskytování zdravotní péče.

 

 

Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR