MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Konference v Olšance 21.3.2003

Konference v Olšance 21.3.2003

 

V naplněném konferenčním sále se sešli lékaři specialisté a řada hostů: Ing. Sláma, ředitel odboru zdrav. pojištění MZd, ředitelka VZP Ing. Musílková, ředitel odboru zdravotní péče VZP MUDr. Pokorný, RNDr. Ambrožová, ředitelka útvaru analýz VZP, MUDr. Plšková, ředitelka odboru zdravotní péče OZP, MUDr. Prokeš, zástupce ředitele odboru zdravotní politiky VoZP, MUDr. Bek, ředitel ČNZP, Ing. Gajdáček, výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven, ředitel odboru zdravotní politiky ZP MV MUDr. Svatoš, MUDr. Kulhánková, revizní lékařka ZP Metlal-Aliance, dále MUDr. M.Šilhan, poradce ministryně zdravotnictví, Ing. Král, ředitel APRIMED, za sdružení praktických lékařů a zástupce pětikoalice MUDr. Šmatlák , MUDr. Dvořák, předseda Sdružení soukromých gynekologů a zástupci tisku. Účasti paní ministryně zabránilo náhlé odvolání do Rady obrany státu.

Konferenci zahájil a úvodní referát měl předseda SSL MUDr. Tautermann. Zmínil se o etickém rámci postavení lékaře ve společnosti, o jeho motivacích a strastech. Zdůraznil nutnost vyčlenit segment nemocniční péče ze systému dohodovacího řízení

MUDr. Z. Jojko hovořil o problematických aspektech práce soukromého lékaře zejména pokud jde o převádění, resp. dědění praxí, podmínkách tvorby sítě, výběrových řízeních i o riziku jakému budou vystaveni lékaři a celý systém po vstupu do EU.

O problematice hodnocení lékařské práce po jednal MUDr. L. Berka, který poukázal na závěry vyplývající z práce analytické komise a dotknul se oblasti nákladů na léky, které představují velmi významnou položku. Zmínil kontroverzní problematiku trhu a zdravotní péče i kalkulaci ceny lékařských výkonů.

Referát MUDr. Vydrové informoval o průběhu dohodovacího řízení o úhradách na druhé pololetí 2003 a vysvětlil stanoviska SSL a většiny oborových sdružení k této problematice. Byl vyzdvižen i významný problém různého typu regulací.

Následovala bohatá diskuse, ve které vysvětlila některá stanoviska VZP Dr. Ambrožová. O lékové problematice a regulacích v preskripci léků pojednal Dr. Prokeš, MUDr. Šmatlák zdůraznil nutnost spolupráce praktických lékařů a specialistů pro minimalizaci zbytečné a nadměrné péče a ostře se ohradil proti útoků se strany ČLK na oborová sdružení. Řada diskutujících z řad specialistů poukázala na specifické problémy některých ordinací a odborností.

Konference přijala toto usnesení:

 

1)      SSL vyzývá k vyloučení nemocnic z dohodovacího řízení o hodnotě bodu a výši úhrad, vyzývá k oddělení přiměřené části finančních prostředků pro úhradu práce nemocnic od fondů ostatních segmentů v tomto dohodovacím řízení.

 

2)      SSL vyzývá příslušné orgány, aby zajistily automatické navyšování ohodnocení práce ambulantních specialistů stejně, jako je tomu u lékařů ve státních zdravotnických zařízení.

 

3)      SSL požaduje na příslušných státních orgánech zajištění zákonných podmínek pro vyšší účast sdružení poskytovatelů na tvorbě sítě zdravotnických zařízení, požaduje pro tato sdružení mít možnost významnější účasti v komisích výběrových řízení rozhodujících o zařazení zdravotnických zařízení do sítě smluvních specialistů v ČR.

 

4)      V rámci plánovaného vstupu naší země do Evropské unie SSL požaduje zajištění rovnocenných podmínek pro práci ambulantních lékařů v ČR s podmínkami obvyklými v ostatních zemích EU.

 

Došlé ohlasy z řad specialistů svědčí o tom, že zvolená tematika je velmi aktuální. Z řady diskutujících vzešla řada podnětů, jejichž podrobné probrání bude námětem dalších podobných setkání, které SSL připravuje.

 

Dr. Příbaň

 

24.3.2003