MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Informace o Vyhlášce Ministerstva zdravotnictví 618/06 Sb., kterou se vydávají rámcové smlouvy a o jednáních o jednotlivých tzv. typových smlouvách (stav ke dni 3.1.2006)

Informace o

Vyhlášce Ministerstva zdravotnictví 618/06 Sb.,

kterou se vydávají rámcové smlouvy

a o jednáních o jednotlivých tzv. typových smlouvách.

(stav ke dni 3.1.2006)

 

Obsah článku:

A)    Úvod

B)    Hlavní změny v nové rámcové smlouvě

C)    Informace o průběhu a výsledcích jednání o tzv. typové smlouvě.

 

 

A) Úvod

Dnem 1.1.2007 vešla v platnost vyhláška, která řeší v souladu s výsledkem příslušného dohodovacího řízení (s jen minimálními - spíše formálními - změnami) nově rámcové smlouvy mezi zdravotnickými zařízeními a zdravotními pojišťovnami.

Jejím možná bezprostředním aktuálním dopadem na každé zdravotnické zařízení je to, že svým § 2 zrušila vyhlášku 290/06 Sb.

Jsme si vědomi, že řada zdravotnických zařízení si v minulém roce požádala o tzv. trvalý smluvní vztah dle dohody mezi Dr. Horákem a Dr. Kubkem, při znalosti faktu, že vyhověno bylo za dlouhých 6 měsíců platnosti této dohody jen cca 2% žadatelů, si ale dovolíme na tomto místě vyjádřit názor, že ani VZP, stejně jako ostatní pojišťovny, které to během září 2006 i deklarovaly otevřeně, ve skutečnosti neměla zájem tento typ smlouvy s námi uzavírat. Jinak by jistě postupovala úplně jinou, resp. alespoň jindy obvyklou rychlostí.

 

B)    Hlavní změny v nové rámcové smlouvě

 

Kompletní znění celé vyhlášky i její přílohy č.2, která se týká ambulantních specialistů, je dostupné na webu Ministerstva vnitra. Zde tedy zmíníme jen některé body, které považujeme za důležité včetně krátkých komentářů:

 

1)      Jednotlivé smlouvy mají být uvedeny do souladu s touto vyhláškou do konce roku 2007. Věříme, že takto dlouze stanovena lhůta nebude znamenat vytvoření prostoru pro plošná výběrová řízení a v tom duchu i jednáme se zdravotními pojišťovnami.

 

2)      Vztahy neupravené smlouvou nebo tzv. zdravotnickými zákony se napříště budou řešit dle obchodního zákoníku. Toto považujeme za výhodnější pro zdravotnická zařízení, než byla dřívější podoba.

 

3)      Rámcová smlouva nijak nestanovuje „minimální rozsah ordinační doby“ ve vztahu k velikosti úvazku nositelů výkonů.

 

4)      Zdravotnické zařízení nemá stanovenu povinnost souhlasit se zveřejňováním svých ekonomických údajů.

 

5)      Lhůta splatnosti faktur zdravotnických zařízení je 30 dní při předání dávek elektronicky, 50 při předání dávek na papírových dokladech, přičemž se počítá čas od předání dávek pojišťovně do připsání peněz na účet zdravotnického zařízení. Lhůta je sice delší, než bylo dosud (z 20 na 30 dní – při obvyklých délkách splatnosti faktur od VZP nejspíše nemělo smysl s tímto nesouhlasit), nově ale „mít zaplaceno“ znamená „mít peníze na svém účtu“, nikoli „vědět, že pojišťovna peníze poslala“.

 

6)      Doba účinnosti je 8 let, nedohodnou-li se smluvní strany jinak. Tato formulace byla volena, protože zástupci některých pojišťoven deklarovali ochotu při jednáních o tzv. typové smlouvě přistoupit na variantu s automatickou prolongací smlouvy – cca 3 roky před koncem prolongovat nejméně o 6 let (tj. „účinnost jinak“). Mezi těmito ale nebyla např. VZP, která vyjádřila ochotu akceptovat právě a jen 8 let.

 

V následujících dnech a týdnech se rozeběhnou jednání mezi zástupci zdravotních pojišťoven a zdravotnických zařízení o jednotlivých tzv. typových smlouvách. Jakmile budou jednání zahájena, budeme Vás o nich i o jejich výsledcích zde níže vždy maximálně aktuálně informovat.

 

C) Stav projednávání tzv. typové smlouvy se zdravotními pojišťovnami:

 

Pojišťovna 111

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 201

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 205

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 207

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 209

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 211

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 213

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

Pojišťovna 217

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

Pojišťovna 222

-         Návrh dodatku zatím není k dispozici.

 

 

Za Radu SAS zpracoval: MUDr. Zorjan Jojko.