MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Dohoda z jednání u premiéra ing. Jiřího Paroubka dne 3. 6. 2005

 

 

VŠEOBECNÁ DOHODA O OPATŘENÍCH V SYSTÉMU POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE ZE 3. 6. 2005

 

 

Níže podepsaní zástupci poskytovatelů zdravotní péče a organizací lékařů se na jednání na Úřadu vlády dne 3. 6. 2005 za přítomnosti předsedy vlády Ing. Jiřího Paroubka a ministryně zdravotnictví doc. MUDr. Milady Emmerové, CSc. dohodli na opatřeních, která považují za nezbytná k finanční stabilizaci veřejného zdravotního pojištění a k prosazení veřejného zájmu na zachování rozsahu, kvality a dostupnosti zdravotní péče.

Vyzývají další poskytovatele zdravotní péče, organizace zdravotníků a zejména zdravotní pojišťovny, aby se k níže uvedeným zásadám připojili.

1.      Došlo ke shodě, že Ministerstvo zdravotnictví vydá novelu vyhlášky MZ č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, po projednání v připomínkovém řízení s účinností od 1. 1. 2006. Novela bude též obsahovat změny indexů v ohodnocení práce lékařů vyčíslené v dosavadní kategorii 1 a 2 indexem 1,0, v kategorii 3 a 4 indexem 1,8 a v kategorii 5 a 6 indexem 3,5.

Změny v ohodnocení práce lékařů v sazebníku výkonů nezakládají nároky na zvýšení platů a odměn lékařů.

 

2.      S ohledem na nezbytnost stabilizace úhrad zdravotní péče požadují, aby v roce 2006 byly tyto úhrady sjednány (stanoveny) pro všechny skupiny poskytovatelů zdravotní péče ve stejné výši. Za vyvážený kompromis považují jejich odvození od výše úhrad roku 2005 zvýšené o 50 % z celkového nárůstu příjmů zdravotních pojišťoven v roce 2005. Za těchto podmínek budou garantovat zachování objemu poskytované zdravotní péče.

Účastníci vyzývají další poskytovatele zdravotní péče a zdravotní pojišťovny, aby výše uvedené sjednali v dohodovacích řízeních o cenách bodu a výši úhrad na obě pololetí roku 2006 nebo podpořili vydání vyhlášek Ministerstva zdravotnictví úhrady v této výši stanovujících.

 

3.      K zachování shodného základu pro stanovení výše úhrad v roce 2006 pro všechny skupiny poskytovatelů účastníci požadují minimálně zachování výše a struktury úhrad nastavené v 1. pololetí 2005 pro celý rok 2005.

 

4.      Účastníci považují za oprávněný požadavek navyšování mezd a platů ve zdravotnictví odpovídající výši růstu úhrad zdravotní péče zdravotními pojišťovnami a vyjadřují ochotu o tomto dále jednat. Ministerstvo zdravotnictví navrhne vládě navýšit tarifní platy zdravotníků k 1. 9. 2005 o 8 %.

 

 

5.      Na základě výše uvedených omezení svých nároků a potřeb účastníci žádají zdravotní pojišťovny o obdobné kroky, které by vedly k úsporám prostředků veřejného zdravotního pojištění a k jeho stabilizaci.

 

6.      Pokud zdravotní pojišťovny přistoupí na úsporná opatření, která budou vyvážená pro všechny oblasti poskytování zdravotní péče a tím umožní úspory finančních prostředků ještě garantující zachování úrovně a dostupnosti zdravotní péče, účastníci podpoří návrhy, aby vláda ČR přijala opatření k doplnění chybějících finančních prostředků do veřejného zdravotního pojištění.

Pokud by zdravotní pojišťovny takové kroky odmítly, účastníci by nemohli podpořit, aby stát vložil další prostředky do systému bez jistot a garancí.

 

 

V Praze dne 3. června 2005

 

Státní správa:

 

předseda vlády, ministryně zdravotnictví

 

Zástupci:

 

 

Asociace českých a moravských nemocnic

 

Asociace nemocnic ČR

 

Sdružení soukromých nemocnic ČR

 

Koalice soukromých lékařů ČR

 

Česká lékařská komora

 

Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů

 

Svaz pacientů ČR

 

VZP ČR

 

Svaz zdravotních pojišťoven ČR