MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Bulletin 3/2001

Bulletin

Sdružení Smluvních Lékařů ZP ČR

Informační zpravodaj pro ambulantní specialisty

3/2001

www.ssl.cz

Distribuci a tisk sponzoruje firma Glaxo Smith Kline

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

dne 13.10.2001 se sejdeme na sjezdu Sdružení smluvních lékařů ZP ČR.

Sdružení smluvních lékařů chce zcela jednoznačně navázat na tradici Spolku pokladenských lékařů, který byl založen v květnu roku 1918 při Ústřední jednotě českých lékařů a který vždy obhajoval, a to tehdy velmi úspěšně, zájmy i ambulantních specialistů. Archivní materiály, které dokladují některé činnosti našich předchůdců si budete moci na sjezdu prohlédnout.

Na sjezdu se Rada SSL pokusí zrekapitulovat vám všem atmosféru dohodovacích řízení tak, aby bylo zřejmé, s jakými problémy se potýkáme. Víte, že paralelně probíhají dohodovací řízení o hodnotě bodu a výši úhrad a dohodovací řízení o sazebníku. Poslední dohodovací jednání o hodnotě bodu a výši úhrad skončilo 14.9. 2001 a to nedohodou s pojišťovnami. Myslíme si , že je třeba zcela jasně dát najevo, že chceme jednoduché a srozumitelné podmínky a hlavně , že trváme na navýšení bodu na 1,08 Kč. Od roku 1997, kdy vzrostla cena bodu na l Kč k žádnému navýšení nedošlo. Pojišťovny sice tvrdí, že k navýšení dochází pravidelně. To je ovšem způsobeno tím, že ve skutečnosti od roku 1997 limitují a řídí naše výdělky omezením tzv. maximální úhradou předešlého srovnatelného období.Takže vlastně odbornosti, které nejsou v tzv. experimentu ještě bod za 1Kč neměly .

Pokud MZ nerozhodne jinak, bude tedy zatím platit současný stav. Pevně však věříme, že MZ tentokrát pochopí a cenu za bod nám zvedne.

 

Dalším problémem je, že od roku 1997 se nezměnila hodnota minutové režijní sazby, která je součástí platby za výkony (2,00-2,50 bodů za minutu. )

SSL na základě vašich informací o režijních nákladech ordinací vypracovalo poklady, ze kterých vyplývá struktura výdajů ambulantních zdravotnických zařízení, kdy na osobní výdaje lékaře připadá pouhých 12 % všech výdajů, což v Evropě nemá obdobu. Dle údajů ČSÚ stouply v období 1997-2001 ceny průměrně o 28%. Uvedení zdravotnictví na úroveň ostatních odvětví by znamenalo povýšit hodnoty převážné většiny výkonů o 27-31%.

Z tohoto důvodu byla na dohodovacím řízení ustanovena skupina, která se bude permanentně vývojem režijních nákladů zabývat a bude s pojišťovnami dohodovat jejich odpovídající navýšení.

 

 

Vyúčtování za I.čtvrtletí 2001

 

Víte, že v současné době jsou lékaři obesíláni VZP s vyúčtováním za I. čtvrtletí /roku 2001, kde je v řadě případů krácena maximální úhrada koeficientem O,94, a to tehdy jestliže lékaři klesla jak klientela pojištěnců VZP, tak i počet vykázaných bodů. VZP se odkazuje na to, že je to logické a taková dohoda byla se zástupci poskytovatelů podepsána. Dle našich informací však v řadě případů je problém jinde. Například jsme zaznamenali i chyby při výpočtu průměrné platby za tzv. unicitního pojištěnce ve srovnatelném období. Je tedy třeba, aby si všichni kolegové dali pozor, odvolali se proti eventuálnímu krácení maximální úhrady, nebude-li jisté,že je způsobena pouze tím, že u něho došlo ke skutečnému poklesu ošetřených pojištěnců a skutečnému poklesu počtu bodů.

Kromě této regulace VZP přišla i s regulací na léky. Je pravdou, že regulaci se zatím snaží zmírnit a uplatňuje ji poprvé. Nemůžeme vyloučit, že i tato regulace obsahuje chyby.

 

 

Postavení lékaře , který je deptán takovým přísunem korespondence s pojišťovnou, kdy jedna nesrozumitelná počítačová sjetina čísel stíhá druhou, je skutečně nelehké. Takový lékař prakticky nemůže ordinovat. Jenom, aby porozuměl změti čísel, potřebuje několik hodin času, porozumí-li jí vůbec. Kromě toho máme zcela přesně zjištěno, že i v samé VZP těmto problémům rozumí jen hrstka lidí.

Domníváme se, že téměř žádný lékař není schopen účinně sledovat náklady na léky. Pokud bude totiž radikálně omezovat svoji praeskripci, dostane se zase do nelehké situace příští rok, neboť si sám sobě sníží objem prostředků, se kterým bude pojišťovna srovnávat jeho další preskripci. A dostane i do problému své kolegy, neboť jim sníží tzv. mezioborový limit na jedno unicitní rodné číslo.

Logické by tedy bylo mírně zvyšovat svou praeskripci a to vždy o 9%, aby nebyla překročena hranice 10%,za kterou je již regulován. I to bude jen kompromisem ,protože neustálá modernizace farmakoterapie je nevyhnutelně dražší.

Je to však vůbec v lidských silách ?

 

 

 

Směrem k  VZP je třeba říci, že ačkoliv dosud žádnou významnější regulaci neuplatnila, přesto stále a plynule ztrácí sympatie lékařů( a tím i pacientů), neboť svým zcela překombinovaným systémem nás drží v trvalé nejistotě. Není to, že pojišťovna ztrácí platící pojištěnce, důvod k zastavení se a k zamyšlení nad tím, zda pojišťovna pracuje dobře?

 

Lékař chce a potřebuje, tak jako ostatně každý, ke své práci klid.

 

Rada SSL rozhodla, že je potřeba vybudovat kompletní ekonomický servis, abychom se mohli účinně bránit a řádně dohodovat podmínky pro naše členy .

K tomu je však potřeba peněz.

Zatím se nám podařilo vybudovat poměrně dobré služby právní.

 

Žádáme naše členy, aby si uvědomili, že bez peněz nelze žádnou činnost vykonávat úspěšně. Dále , aby si uvědomili, že hrstka platících členů SSL zaručuje servis mlčící a neplatící většině, která má ve výsledku podmínky stejné. Je tedy v zájmu každého platícího člena SSL , přivést do našich řad alespoň několik dalších. Nebudeme-li se moci účinně bránit, budeme stále v nejistém a nerovném postavení.

Vezměme si příklad ze zubních lékařů či praktiků, kteří vybudovali velmi silné organizace a je to také vidět na jejich postavení ve zdravotnickém systému.

 

A nakonec ještě jedna informace. Vypadá jako legrace, ale bohužel to legrace není. Gremium majitelů lékáren a Česká lékárnická komora navrhují, aby lékárníci vedli tzv. Lékové záznamy pacienta. Citujeme:“ lékárník bude shromažďovat základní informace o pacientovi,včetně jeho výšky a váhy, základní údaje o pacientově ošetřujícím lékaři, bude posuzovat terapeutický plán,výsledky laboratorních testů, bude posuzovat pacientovu komplianci, bude posuzovat dávkovací schéma, bude si ověřovat, zda lékař uvážil rizikové faktory a kontraindikace. Pacient bude mít u lékárníka svoji dokumentaci. Lékárenská služba se má jmenovat Lékárenská péče.“!

Rada SSL proti tomuto záměru protestuje stejně jako Česká lékařská komora. O dalším vývoji v této věci vás budeme informovat na sjezdu.

 

 

 

 

V sobotu dne 13.10. 2001 se koná od 9 hodin v hotelu Pyramida v Praze 6 sjezd Sdružení smluvních lékařů

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Informujte své kolegy, ambulantní specialisty, o činnosti SSL

Rada SSL pracuje v tomto složení:předseda: MUDr.Pavel Tautermann, členi: MUDr. Lubomír Berka, MUDr. Marta Holanová, MUDr.Ivan Juliš Csc., MUDr. Lukáš Horčička, MUDr. Zorjan Jojko, MUDr.Vladimír Potoček, MUDr. Jiří Nedělka, Doc.MUDr.Miroslav Hanuš Csc., MUDr.Robert Chlebovský, MUDr. Jitka Vydrová, MUDr. Ludmila Jelínková, MUDr. Jaroslav Vaněk, MUDr.Jaromír Semrád, revizní komise: MUDr.Ivan Kopecký, MUDr. Ivana Rušavá, MUDr.Jiří Zahrádka

Kontaktní adresa SSL-přihlášky, informace, kontakty-SSL ZP ČR,Praha 9,

U Elektry 82, telefon 02/84815504, fax 02/66311382,

e-mail sslzpcr@mbox.vol.cz nebo kontakt@ssl.cz

Členský příspěvek na rok je 1000Kč. Číslo účtu: 280454399 / 0800 Variabilní symbol : rodné číslo konstantní symbol : 0308

Nezapomeňte členský příspěvek zaplatit, bez peněz by bylo, bohužel, naše sdružení

bezzubé.

Podrobné zprávy o činnosti SSL najdete na našich internetových stránkách.

www.ssl.cz