MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Bulletin 2/2003

Bulletin

Sdružení Smluvních Lékařů ČR

Informační zpravodaj pro ambulantní specialisty

2/2003

www.ssl.cz

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

jsme tu zase s informacemi, co nového tíží nás, ambulantní specialisty. Asi všichni sledujeme s určitými obavami zhoršující platební morálku všeobecné zdravotní pojišťovny, která si své finanční problémy řeší většinou na úkor ambulantních lékařů. S nelibostí pozorujeme, jak zadlužené nemocnice vyplácejí bez problému svým zaměstnancům mzdy, na které v ambulantní sféře nelze dosáhnout, protože ambulantní lékař si své výlohy musí platit sám. Proč má dnes sestra v zadlužené nemocnici šanci získat mnohem větší peníze než v nemocnici nezadlužené nebo v ambulanci?

 

Minulý týden skončilo dohodovací řízení o cenách zdravotní péče na I. pololetí 2004. Bohužel skončilo nedohodou se zdravotními pojišťovnami ve všech segmentech závislých na úhradách od pojišťoven (dohodli se stomatologové a lázně, kde je, jak známo podíl přímých plateb od paci­enta rozhodující). Zástupci zdravotních pojišťoven totiž odmítli přistoupit na návrhy poskytovatelů specializované zdravotní péče. A to jsme nepožadovali tak mnoho. Žádali jsme zvýšení úhrad za zdravotní péči alespoň tak, aby byly zdravotnickým zařízením kompenzovány dopady zvýšení nákladů vyvolané změnou zákonů o DPH a spotřebních daní. Chtěli jsme zvýšení hodnoty bodu z

z 1,04 Kč na 1,06 Kč. Návrh na toto alespoň minimální zvýšení reflektoval realistické předpoklady ve výběru pojistného v příštím roce, které má vzrůst o 4%. V přípravných jednáních se zdravotními pojišťovnami se zdálo, že nebude důvod, aby toto navýšení pojišťovny neakceptovaly. Na posledním jednání však nastal obrat a zástupci pojišťoven zcela nekompromisně odmítli jakékoliv navýšení ceny bodu.

Ministryně Součková slibovala, že stát odkoupí pohledávky zdravotních pojišťoven za podniky s majetkovou účastí státu, které zdravotním pojišťovnám dluží 17 miliard korun za polovinu této hodnoty, tedy asi za 8 miliard. Byl to totiž stát, který svou špatnou legislativní a fiskální politikou umožnil státním podnikům neplacení zdravotního pojistného. Těch 8 miliard by stačilo k oddlužení zejména největší pojišťovny VZP, která financuje 80 % zdravotní péče. Svůj slib však ministryně nesplnila, a to je zřejmě hlavním důvodem naprosté neochoty pojišťoven se dohodnout na zvýšení ceny bodu.

Když si uvědomíme kolik miliard stát zaplatil za oddlužení bank, kdy jen akce s IPB přišla stát na 150 miliard korun, považujeme za zcela nepřijatelné, aby stát odmítal oddlužit zdravotní pojišťovny, kterým neplatily a neplatí zejména velké podniky se státní majetkovou účastí. Je nehoráznost, abychom státu tento deficit zaplatili my, zdravotníci , ze svého.

 

 

 

Takže o ceně za naší práci v I. pololetí 2004 bude rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví.

Návrh vyhlášky na období I. pololetí 2004 je už hotov a stojí v něm, že práce ambulantního specialisty bude hrazena jako v období předchozím, tedy nyní.

 

Při zachování současných cen však budou mít ambulantní specialisté reálný pokles příjmů. Zvýšení nákladů, související se změnami zákona o DPH a o spotřebních daních, totiž ukrojí zdravotnickým zařízením asi 5% disponibilních zdrojů. Lékaři nemají možnost tento schodek nijak kompenzovat. A to, na rozdíl od podnikatelů v jiných oborech, ani zvýšením objemu odvedené práce, neboť zdravotní pojišťovny regulují množství poskytované zdravotní péče. Ironie je i v tom, že poskytovatelé nejsou koncovými spotřebiteli péče – těmi jsou pacienti.

 

 

 

Z tohoto důvodu žádáme ministryni zdravotnictví Marii Součkovou:

 

1.    Aby do vyhlášky o úhradách zdravotní péče zapracovala mechanismus, který by zaručil zvýšení úhrad, které budou kompenzovat zvýšení nákladů ambulantních specialistů v důsledku změn DPH a zvýšení spotřebních daní.

 

2.    Dále žádáme vládu ČR o okamžité zorganizování odkupu pohledávek zdravotních pojišťoven za zaniklé podniky s majetkovou účastí státu. Nelze převádět dluhy státu na pojišťovny a tím na zdravotníky !

 

3.    Žádáme vládu ČR, aby zvýšila sazby pojistného za státní pojištěnce, tedy za osoby, za něž platí ze zákona zdravotní pojištění (děti, důchodci, nezaměstnaní). Nynější sazba pojistného za státní pojištěnce je jen 474 Kč měsíčně, odvod zdravotního pojistného z minimální mzdy je však 870 Kč( minimální mzda je 6200 Kč), takže 870 Kč by měla být logická částka, kterou zaplatí stát za své pojištěnce. Náklady na zdravotní péči pro státní pojištěnce, kterých je asi 5,8 milionu osob, představují 95 miliard korun ročně. Stát přitom zdravotním pojišťovnám posílá jen 33 miliard korun ročně! Náklady za státem hrazené pojištěnce tvoří 70% všech nákladů na zdravotní péči a oněch 33 miliard tvoří jen 22% příjmů pojišťoven.

 

4.    Je nesprávné, že v době pracovní neschopnosti neodvádí zdravotní pojistné za pojištěnce nikdo, ani sám nemocný ani zaměstnavatel ani stát. Unikají tím velké částky. Je třeba, aby bylo zavedeno odvádění pojistného i za dobu pracovní neschopnosti.

 

5.    Ministryně deklarovala svou podporu ambulantnímu sektoru, neboť je levnější a hospodárnější, nechť tedy podpoří svá slova činy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se hospodaří v ČLK

 

Vážení přátelé, kolegyně a kolegové,

 

již v minulosti jsme vás informovali o podivných praktikách v hospodaření České lékařské komory a slíbili jsme vám, že budeme celou situaci sledovat. Začátkem tohoto měsíce proběhl audit hospodaření ČLK a zjistil neuvěřitelné věci. No, posuďte sami. Jak je nám všem známo, lékařská komora vydává časopis Tempus medicorum, který dostáváme všichni do schránky .A spolu s ním dostáváme soukromý časopis Osobní lékař. Čí je to časopis? A proč ho dostáváme zdarma? Kdo platí za nás těch 33 Kč a komu? Co můžeme vyčíst ze zprávy auditora?

 

Tempus patří komoře a vydává ho společnost Meditempus, jejíž majitelkou je MUDr. Klimovičová. Časopis Osobní lékař nepatří komoře, ale firmě Presstempus. Vedoucím jeho redakčního týmu je dr. Rath osobně, vydává ho ona firma Presstempus s.r.o. se stejným sídlem jako Meditempus a náhodou je majitelkou stejná MUDr. Klimovičová. Podle smlouvy s  ČLK náleží případný zisk časopisu Tempus Komoře, ale eventuelní ztráta firmě Meditempus. Jak velkorysé! Ale smůla! Zisk ještě nebyl. Firma Meditempus hlásí každoročně komoře ztrátu! Je to zajímavé, protože Meditempus nemusí platit redakci a redaktory. Ti jsou zaneseni do nákladů ČLK a platíme je my z našich příspěvků. Společnosti Meditempus ale náleží všechny příjmy z reklamy

(l inzerát v  Tempusu vychází na 75 000 Kč). Soukromému časopisu Osobní lékař poskytuje ČLK bezplatně své logo. Časopis tedy odborně garantuje, bezplatně poskytuje redakci a redaktory. Ostatně jsou to stále titíž lidé. Jenže ČLK nedostává za svoji garanci ani za poskytování pracovního místa a techniky vůbec žádnou protihodnotu. Presstempus platí jen autorské honoráře, ale příjmy z reklamy jdou plně do soukromé kapsy (reklama v Osobním lékaři přijde na 80 000). Takže vlastně časopis Osobní lékař se vyrábí z našich příspěvků za použití techniky ČLK, ale zisky z časopisu protékají do soukromých kapes. Není těžké se domyslet, do čích soukromých kapes to je. Jestlipak by farmaceutické firmy platily tolik, kdyby za časopisem nestálo logo ČLK?

Vrcholem ledovce je smlouva s  Komerční bankou. Podle smlouvy dala Komora logo Komerční banky na své webové stránky, prezentuje se na všech akcích komory a inzeruje v  Tempusu. Jenže převážná většina výnosů z reklamy od Komerční banky v účetnictví komory chybí!

Zpráva auditora vedla Revizní komisi ČLK k tomu, aby podala na představenstvo ČLK včele s dr. Rathem trestní oznámení a aby to byla policie, kdo se důkladně podívá na hospodaření všech zúčastněných společností.

Budeme to ale my, kdo bude ze svých členských příspěvků platit právní a ekonomickou obranu těch, kteří jsou vinni, tedy představenstva ČLK v čele s presidentem Rathem.

President Rath tvrdí, že o nic nejde, že se jen doplatí daň! Dále tvrdí, že to je útok na ČLK, který vede Revisní komise ČLK se svojí předsedkyní. Dokonce, když Revisní komise upozornila představenstvo, že většina smluv podepsaných dr. Rathem nebyla schválena představenstvem, které odpovídá za hospodaření ČLK, objevilo se v zápisu představenstva, že představenstvo svému šéfovi bezmezně věří! Nejmenovaný svědek z představenstva tvrdí, že to v Komoře ani jinak nejde, že se nikdo neodváží postavit presidentovi ČLK, protože by zle dopadl. Takové jsou praktiky v ČLK ve 21. století !

Nikdo nechce útočit na ČLK, ale nelze trpět lidi, kteří špiní naši pověst a zneužívají dobrého jména lékařů ke svému prospěchu.

 

 

 

Ještě jednou k presidentovi ČLK

Revisní komise ČLK dostala k prošetření podnět od člena představenstva, že president komory MUDr. David Rath získal obě své licence k výkonu lékařské praxe na základě nepravdivých údajů o délce své praxe. Při šetření této záležitosti se zjistilo, že skutečně MUDr. Rath uvedl ve svých žádostech o licence zcela nepravdivé skutečnosti, takže Revisní komise musela představenstvu ČLK podat návrh na ukončení platnosti těchto presidentových licencí.

Asi už je to opravdu trapné, že máme v čele své prestižní organizace člověka, který jak se zdá, má vážné problémy s dodržováním pravidel. Měli by se nad tím hlavně zamyslet naši delegáti na nadcházejícím sjezdu ČLK.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V pondělí dne 29. 9. 2003 proběhlo v Praze na Žofíně Zdravotnické fórum. Mělo to být setkání všech zasvěcených zdravotníků s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou. Setkání se zúčastnili i zástupci SSL ČR. Zdravotnická veřejnost čekala od tohoto diskusního fóra jasná stanoviska ministerstva zejména k otázkám ekonomickým. Zajímalo nás, jak si naše ministryně představuje reformu zdravotnictví. Jak zajistit, aby se zdravotnictví netopilo v dluzích, jak oddlužit zdravotní pojišťovny, zejména pojišťovnu všeobecnou, jaké nástroje použije ministerstvo k tomu, aby zdravotní péče nebyla zneužívaná a aby byla poskytována racionálně. Očekávali jsme, že ministryně na tomto fóru představí svoji vizi funkčního systému s vyrovnanými příjmy a výdaji.

Místo toho jsme vyslechli, že není dobré pít alkohol a kouřit, jaká je kojenecká úmrtnost, a že je třeba dodržovat zásady zdravé výživy. Poté nám ministryně sdělila, že očekávaný deficit ve zdravotnictví za rok 2004 bude 15,8 miliard korun. Na straně příjmů se totiž nedají očekávat žádná zlepšení, neboť zvýšení pojistného je mimořádně politicky citlivé. Daly by se snad jen snížit výdaje. Kroky ke snížení výdajů a ozdravění zdravotnictví ministryně Součková v podstatě vyjmenovala, jenom zůstalo zcela nezodpovězeno KDY?

Každému je jasné, že prosadit jakoukoliv změnu ve financování zdravotnictví je velice těžké. Musí se totiž začít jasně říkat kolik co stojí a za kolik to tedy pořídíme. Nepodezříváme ministryni, že by vůbec neměla představu o nutných krocích k ozdravění zdravotnictví, ale je jisté, že není schopna téměř nic podstatného prosadit přes své spolustraníky. Odcházeli jsme s pocitem, že jakákoliv reforma čehokoliv se neslučuje se sociálně demokratickým názorem. Takže i nadále pojedeme systémem „nějak bylo, nějak bude“? Přeci není možné, že se nenajde ministr, který by měl dost osobní odvahy. Vyzýváme ministryni, aby už nemarnila čas a začala konat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nezapomeňte nahlásit každou změnu adresy pracoviště i bydliště, telefonního čísla. Sdělte i e-mailovou adresu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informujte své kolegy, ambulantní specialisty, o činnosti SSL ČR

Rada SSL ČR pracuje v tomto složení: předseda: MUDr. Pavel Tautermann. Členové: MUDr. Lubomír Berka, CSc., MUDr. Marta Holanová, MUDr. Ivan Juliš Csc., MUDr. Lukáš Horčička, MUDr. Zorjan Jojko, MUDr. Jan Hrbáček,

MUDr. Jiří Nedělka, Doc. MUDr. Miroslav Hanuš, Csc., MUDr. Robert Chlebovský, MUDr. Jitka Vydrová, MUDr. Jaroslav Vaněk, MUDr. Jaromír Semrád. Revizní komise: MUDr. Ivan Kopecký, MUDr. Ivana Rušavá, MUDr. Jiří Zahrádka.

Kontaktní adresa SSL ČR - přihlášky, informace, kontakty

SSL ČR, 190 00 Praha 9, U Elektry 82, telefon/fax: 284 815 504, 266 311 382,

e-mail sslzpcr@mbox.vol.cz nebo kontakt@ssl.cz

Členský příspěvek na rok je 1000Kč. Číslo účtu: 280454399 / 0800

Variabilní symbol: rodné číslo, konstantní symbol : 0308

Nezapomeňte zaplatit členský příspěvek, bez peněz by bylo, bohužel, naše sdružení bezzubé.

Podrobné zprávy o činnosti SSL ČR najdete na našich internetových stránkách www.ssl.cz