MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Bulletin 2/2002

Bulletin

Sdružení Smluvních Lékařů ČR

Informační zpravodaj pro ambulantní specialisty

2/2002

www.ssl.cz

 

 

Vážení přátelé, kolegyně a kolegové,

tento týden skončilo dohodování o cenách za lékařskou práci na II. pololetí 2002.

Jednání skončilo tentokrát dohodou. To znamená, že pokud protokol o dohodě nenapadne někdo z ostatních poskytovatelů - třeba nemocnice nebo praktici - tak bude ve II. pololetí platit. Nebude tedy o nás rozhodovat ministerstvo. Opakovaně jsme se totiž s rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví spálili. Poprvé to bylo v roce 1997, kdy ministerstvo zavedlo objemové paušály, pak v roce 1999 známé rozhodnutí tehdejšího ministra Špidly všechny peníze nacpat do nemocnic, a naposledy to bylo ministerské rozhodnutí na I. pololetí 2002-tedy na toto pololetí. Od ministerstva jsme čekali prolomení 1 koruny za bod, ale dočkali jsme se jen podivné vyhlášky s velmi tvrdými regulacemi na léky a na indukovanou péči. S regulacemi, které jsou nejtvrdší za celou dobu našich praxí. Jsme šokováni, že se na návrhu regulací podílelo vedení ČLK. To, že může být bonifikován lékař, který celostátní průměry nenaplní, je velmi chabou náplastí. Většina kolegů totiž (dle ohlasů, které dostáváme) stále ordinuje tak jako dosud a jen žije v hrůze, jak to s nimi dopadne, protože už třeba měli problémy i v dosavadním daleko mírnějším systému regulací.

Co bylo při jednání o cenách na II. pololetí 2002 ve hře?

Na jedné straně byl návrh České lékařské komory o.s., který velmi vehementně hájil ministerskou vyhlášku, neboť ČLK je jejím spoluautorem. Tento návrh prosazoval v podstatě pokračování stavu z tohoto pololetí i nadále - tedy celostátní průměry na výkony, léky i indukovanou péči. Jedinou změnou byl zcela nereálný požadavek 1,08 Kč za bod. Bylo jasné, že ho nebudou akceptovat ani pojiš´tovny ani ministerstvo.Stejné by bylo navrhnout bod třeba za 10 Kč.

Na druhé straně stál návrh SSL ČR a ostatních poskytovatelů:

Prolomit magickou hranici 1 Kč, dále navýšení limitu na rodné číslo minimálně o 6 %, maximální úhradu za rodné číslo nevztahovat na celostátní průměr, ale na loňský průměr daného zdravotnického zařízení. To zejména proto, aby byla zohledněna rozdílná vybavenost jednotlivých praxí.

Srovnání praxí na celostátní průměr, jak navrhuje ČLK, by znamenalo, že si již žádný lékař nekoupí do ambulance nic. Musel by být blázen. To by vedlo k poklesu úrovně ambulantní specializované péče, což by posílilo ambulance nemocniční (možná právě to je cílem ČLK).

Velmi nelogické jsou rovněž tak velmi přísné regulace na léky a indukovanou péči. Po překročení o 10% následuje regulace 30% a nebo při nedosažení průměru – bonifikace 30%. Úvaha ČLK, že lékař nastaví svůj software, který mu bude hlídat, aby dosáhl na bonifikaci, je vhodná pro lékaře s malou klientelou, kteří mají na něco takového čas. Jak budou ale léčit příští rok? Je přece možné, že by celostátní limity mohly ještě více poklesnout a postupně se dostat až k nule!

A nebo jiný příklad:

Na jedné poliklinice jsou 4 neurologové. Jeden z nich je specialista na popisování EEG, dělá proto pouze EEG vyšetření. Je na to dobrý. Jeho 3 kolegové provozují neurologickou praxi s  normální praeskripcí. Výsledkem tohoto regulačně bonifikačního systému bude, že neurolog, živící se EEG dostane bonifikaci. Dle našeho konkrétního výpočtu 100 000 Kč a ti ostatní se mu na ni vlastně složí, protože budou postiženi regulací.

Ani pojišťovny o něco takového nestojí. Náklady na léky v segmentu ambulantních specialistů nerostou, tak proč zhoršovat regulace! Na druhou stranu se pojišťovnám nelíbí bonifikovat někoho za to, co neindikuje nebo nepředepíše, zvláště není-li určena spodní hranice toho, co by indikovat nebo předepsat měl.

 

Velmi militantní postoj zástupců ČLK (dr. Rath a dr. Vedral) prosazujících tyto nesmyslné regulace a zároveň velmi nevkusné vláčení představitelů SSL ČR v Tempusu vedly během jednání k mimořádnému odporu ostatních specialistů. Ti vyvinuli mimořádné úsilí, aby mohli uzavřít dohodu, do které již ministerstvo nebude mluvit, a která bude znamenat zlepšení úhrad ambulantních specialistů.

 

Zde je tedy dohoda

Plné znění je na našich webových stránkách www.ssl.cz nebo v kanceláři SSL ČR.

1. hodnota bodu 1,02 Kč

(zároveň dojde k navýšení režijních nákladů bodu v průměru o 3,4%-čili reálná hodnota bodu bude celkem o 4-6% vyšší)

12 hodin kalendářní den,

2.            maximální úhrada na rodné číslo je vztažena na loňský průměr toho daného zdravotnického zařízení,

3.            navýšení maximální úhrady na jedno rodné číslo o 6 %.

 

( Tedy všimněte si, není objemová maximální úhrada - čili nikdo neomezuje, kolik si lékař může vydělat celkově, je omezena úhrada na rodné číslo, ale i ta je oproti loňskému roku o 6 % vyšší).

Pokud zdravotnické zařízení loni neexistovalo nebo pokud ošetřilo statisticky nevýznamný počet pojištěnců, maximální úhrada se neuplatňuje.

 

Regulační opatření:

Regulace na léky a na indukovanou péči jsou dvě. Pojišťovna může uplatnit tu, která pro zdravotnické zařízení představuje menší srážku, nikoliv obě.

 

l. pokud zdravotnické zařízení má náklady na léky (na jedno RČ) vyšší o více než 20% než byl průměr tohoto zdravotnického zařízení v loňském srovnatelném období, může zdravotní pojišťovna uplatnit srážku ve výši 25% z tohoto překročení;

 

2. pokud zdravotnické zařízení přesáhne za léky a za vyžádanou péči o více než 10% oproti celostátnímu průměru na jedno rodné číslo a zároveň převýší v jedné konkrétní části o 20% celostátní průměr, tedy buď za léky nebo vyžádanou péči,

potom pojišťovna může uplatnit regulační srážku ve výši 25% z příslušného překročení.

 

Regulace podle bodu 2 pojišťovna neuplatní, pokud výše nákladů na léky či vyžádanou péči nepřekročí zdravotně pojistný plán pojišťovny

Je možný jiný způsob úhrady, pokud se pojišťovna a zdravotnické zařízení na takovémto způsobu dohodnou a nebude v rozporu s právními předpisy.

--------------------------------------------------------------

Tolik tedy k dohodě. Jsme si jisti, že je nejlepší možná. Došlo k prolomení 1 Kč za bod na 1,02 Kč, a dále k navýšení maximální úhrady o 6 % oproti loňskému roku. Taky bychom chtěli 1,08 nebo ještě raději 5Kč za bod, ale věřte, že 1,02 Kč za bod je v současné době maximem možného.

Systém regulací je i nadále složitý a špatně kontrolovatelný, ale přece jen lepší než ten, který nám určila ministerská vyhláška po dohodě s vedením ČLK.

V současné době jednáme s pojišťovnami, aby regulační srážka nemohla překročit 5% z obratu zdravotnického zařízení za regulované období. Aby tedy nebyla likvidační.

Nepřehlédněte!

Dne 7. 3. 2002 jednali naši zástupci na Ministerstvu zdravotnictví o zmírnění dopadu současného systému regulací na některá zdravotnická zařízení. Výsledkem je dohoda, že lékaři, kteří vědí, že by současným systémem celostátních průměrů byli poškozeni, nechť se obrátí na své okresní pobočky pojišťovny s žádostí o jiný způsob úhrady.To umožňuje § 7 odstavec 3 vyhlášky MZ. Na internetových stránkách uveřejníme předlohu pro takovou žádost vypracovanou právníky.

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

ČLK vede v současné době velmi agresivní kampaň, kterou si sami nedobrovolně financujeme a kterou se snaží rozložit Koalici ambulantních lékařů a její jednotlivé organizace.

Posuďte sami, zda je vhodné, že president ČLK je zároveň presidentem ČLK o.s. Dle našich informací je to nejen nevhodné, ale i nezákonné. Posuďte, zda si přejete, aby to byla právě ČLK o.s., která zastupuje vaše zájmy. ČLK má většinu svých členů v nemocnicích a vzhledem k již několik let probíhajícímu přetahování se o peníze mezi nemocnicemi a ambulancemi je logické, že jakmile by získala dominantní postavení v dohodovacím řízení, hodí ambulance přes palubu.

A navíc, je vhodné , aby ČLK, placená z našich příspěvků, garantovala obsah soukromého časopisu „Osobní lékař“, kde se na titulní straně dočteme, že Wobenzym je všelék?

President ČLK obesílá dopisem plným populistických argumentů všechna okresní sdružení komory s výzvou, aby ambulantní specialisté podepisovali plné moci k jejich zastupování ČLK o.s.

Chcete být doživotně pod kuratelou dr. Ratha, který bude jistě ČLK o.s. kormidlovat i po ukončení svého druhého (nebo desátého) funkčního období?

Zamyslete se vážně, zda je dobré jim plnou moc podepsat!

Informujte své kolegy, ambulantní specialisty, o činnosti SSL ČR

Rada SSL ČR pracuje v tomto složení: předseda: MUDr.Pavel Tautermann, členové: MUDr. Lubomír Berka, MUDr. Marta Holanová, MUDr.Ivan Juliš Csc., MUDr. Lukáš Horčička, MUDr. Zorjan Jojko, MUDr.Vladimír Potoček, MUDr. Jiří Nedělka, Doc.MUDr.Miroslav Hanuš Csc., MUDr.Robert Chlebovský, MUDr. Jitka Vydrová, MUDr. Jaroslav Vaněk, MUDr.Jaromír Semrád, revizní komise: MUDr.Ivan Kopecký, MUDr. Ivana Rušavá, MUDr.Jiří Zahrádka

Kontaktní adresa SSL ČR - přihlášky, informace, kontakty - SSL ČR, 190 00 Praha 9,

U Elektry 82, telefon/fax: 02/84815504, 02/66311382,

e-mail sslzpcr@mbox.vol.cz nebo kontakt@ssl.cz

Členský příspěvek na rok je 1000 Kč. Číslo účtu: 280454399 / 0800 Variabilní symbol : rodné číslo konstantní symbol : 0308

Nezapomeňte členský příspěvek zaplatit, bez peněz by bylo, bohužel, naše sdružení

bezzubé.

Podrobné zprávy o činnosti SSL ČR najdete na našich internetových stránkách www.ssl.cz