MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Bulletin 1/2004

Bulletin

Sdružení Ambulantních Specialistů ČR

 

dříve Sdružení smluvních lékařů ČR

pokračovatel Spolku pokladenských lékařů, založeného v prosinci 1906

 

 

 

 

1/2004

www.ssl.cz

 

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

dne 3.dubna 2004 se konal v Brně sjezd našeho sdružení. Byl to sjezd volební, na kterém odstoupila stará rada a byla zvolena rada nová. Její složení najdete na poslední straně tohoto zpravodaje.

Na sjezdu byla odhlasována změna názvu našeho sdružení na Sdružení ambulantních specialistů (zkratka SAS).Tento název nás mnohem lépe charakterizuje navenek, ale i směrem k našim členům. Každému ambulantnímu specialistovi by mělo být nyní jasné, kam patří. Je to totiž především naše sdružení, které se účastní cenových jednání s pojišťovnami, jednání o sazebníku, připomínkuje návrhy zákonů týkajících se zdravotnictví, je v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví, s poslanci parlamentu. Sleduje tedy jednoznačně zájmy ambulantního specialisty. Název Sdružení ambulantních specialistů nás mnohem lépe presentuje i v rámci Koalice ambulantních lékařů. Smluvními lékaři tu jsme všichni, ale ambulantní specialisté jsou vyhraněná skupina vedle praktických lékařů, stomatologů a dětských lékařů.

Na sjezdu jsme postupně probírali témata, která souvisejí s prací ambulantních specialistů.

Zápis a usnesení sjezdu SAS najdete na našich webových stránkách.

Potíže s pojišťovnou ministerstva vnitra

Jak je vám všem asi známo, pojišťovna Ministerstva vnitra nedodržela dohodnutý text dodatku na toto pololetí a vsunula mezi odstavce upravující regulace ještě jednu regulaci, svoji vlastní. V odstavci 15 a 16 tohoto dodatku uvádí, že pokud zdravotnické zařízení překračuje objem zdravotní péče oproti objemu zdravotní péče daným zdravotně pojistným plánem pojišťovny, bude takovému zdravotnickému zařízení krátit úhradu. Pokud takovému textu nerozumíte, ani se nedivíme. Pojišťovna vnucuje lékaři k podpisu to, co jí umožní další regulaci. Tento text je v naprostém rozporu s  textem dohodnutým v dohodovacím řízení. Z tohoto důvodu jsme nechali naším právním zástupcem vypracovat stanovisko k postupu pojišťovny MV (jeho plný text najdete na našich internetových stránkách) a o uvedené skutečnosti jsme informovali ministerstvo zdravotnictví. Zástupci ministerstva zdravotnictví potvrdili, že postup pojišťovny je v naprostém rozporu s §17 zákona č.48/1997 Sb a rovněž o této skutečnosti informovali generálního ředitele pojišťovny 211. Bohužel ani po těchto intervencích ani po naší návštěvě generálního ředitele se mnoho nezměnilo. Pojišťovna jen v  některých okresech stáhla dodatky a nabídla lékařům dodatky jiné, již bez sporných odstavců. Ve většině případů ale dodatky nevyměnila. Naopak, například v Praze poslala lékařům , kteří sporné odstavce vyškrtali , v podstatě výhružný dopis , ve kterém uvádí, že jejich zdravotnické zařízení považuje, pokud nepodepíší jejich text, za nesmluvní.

Jak je to možné ? Je to jednoduché, většina lékařů dodatek podepsala. Takže pojišťovně o nic nejde. A ti rebelové, kteří nepodepsali, těch je jen menšina a ubudou-li jejich zdravotnická zařízení, tak žádná škoda. Nakonec stejně pojišťovna nemá peníze!

Pojišťovny ve své drzosti sázejí na to, že ambulantní specialisté jsou skupina rozdrobená, jejichž jednotlivá profesní sdružení mají minimální sílu.

Pokud nedojde k naprostému sjednocení ambulantních specialistů v jedno silné sdružení, stále se budeme potýkat s podobnými problémy.

Je nezbytné, abychom dokázali, že pojišťovny budou jednat pouze s organizací a nikoliv s jednotlivci, kteří jsou víceméně bezbranní.

 

Pokud se některý lékař ( platící člen SAS) dostane s pojišťovnou ministerstva vnitra do sporu z výše uvedených důvodů, nechť se obrátí na sdružení a bude mu poskytnuta bezplatně právní pomoc.

Výše popsané skutečnosti zveřejníme na tiskové konferenci, kterou pořádá Koalice ambulantních lékařů 3.5.04 v Brně.

Pojišťovna 207

Pojišťovna 207 si také upravila dodatek na toto pololetí po svém. Zastropovala úhradu na jedno rodné číslo, čímž znemožňuje lékařům si posunout na příští srovnatelné období limit vyšší. Zaznamenali jsme ale , že většina lékařů tím zatím negativně dotčena není.

 

Dohoda o ceně za naši práci na II. pololetí 2004

Skončila cenová jednání s pojišťovnami na 2. pololetí. Jednání byla ovlivněna očekáváním výměny ministra zdravotnictví. Pojišťovny přišly jako vždy s nehoráznými návrhy. Pokud možno platit co nejméně a přitvrdit v regulacích. My jsme pochopitelně chtěli navýšení ceny bodu a to na 1,08 Kč a zmírnění regulací,aby nepoklesly reálné příjmy lékařů. Navýšit cenu bodu se nám nepodařilo, regulace zůstaly stejné. Jediná změna oproti předcházející dohodě je , že průměry na ošetřeného pojištěnce (respektive na jedno rodné číslo) se budou udávat a sledovat pololetně a nikoliv čtvrtletně.

Pro nás to bude znamenat malé zlepšení. Lékař nebude tolik handicapován svojí dovolenou či nemocí. Dále jsme  prosadili text, že pojišťovna se sice může s poskytovateli dohodnou jinak ( to využívá pojišťovna 207), ale vždy je povinna jako jednu z variant předložit poskytovateli text dohodnutý v dohodovacím řízení. Čili jinými slovy musí předložit dohodnutý text beze změn, aby se už nestalo to , co udělala pojišťovna 211 či pojišťovna 207. Tato dohoda nás nikterak neuspokojuje, přesto byla podepsána 90,26% hlasů poskytovatelů včetně zástupců komory, a to zejména z obavy z blížící se výměny ministryně. Bylo jasné, že nový ministr nebude mít žádný zájem zlepšit postavení ambulantních specialistů v prvních týdnech po svém nástupu do funkce.

Plný text dohody je na internetových stránkách - www.ssl.cz s názvem Protokol z jednání ZP a skupiny poskytovatelů specializované ambulantní péče.

Pozor - regulace na léky

Ve 4. Q 2003 nebyla splněna podmínka pro neuplatnění regulací na léky a indukovanou péči. Jak je vám známo, pokud nepřekročíme v praeskripci léků částku danou zdravotně pojistným plánem pojišťoven, regulace na léky se neuplatní. To se však ve čtvrtém kvartálu nestalo. Naše praeskripce a indukovaná péče byla asi o 428 milionů dražší. Z tohoto důvodu budou velmi pravděpodobně pojišťovny uplatňovat regulace na léky za 4.Q 2003. Podle dohody je to možné 1)srovnáním vlastní praeskripce z předešlého období, kterou je možno překročit o 20% a 2) srovnáním praeskripce s lékaři stejného oboru, tedy celostátní průměr, který je možno překročit pouze o 10%. Bude-li mít zdravotnické zařízení praeskripci vyšší, pojišťovna je oprávněna mu strhnout

25 % z daného překročení. Může to ale udělat jen podle jednoho kriteria, čili buď podle bodu 1) nebo podle bodu 2) a to podle toho, které je pro zdravotnické zařízení výhodnější.

 

Novinky v účetnictví

V minulém roce byl parlamentem přijat návrh novely zákona o účetnictví ( zákon č.437/2003 Sb). V této souvislosti byl zrušen pojem“ jednoduché účetnictví“ a nahrazen pojmem „daňová evidence “.Pojem „ podvojné účetnictví byl nahrazen pojmem „ účetnictví“.Podle tohoto nového zákony jsou povinni vést účetnictví ( tedy podvojné účetnictví) všechny právnické osoby, ale i osoby fyzické, pokud jejich obrat přesáhl v posledním kalendářním roce obrat 6 milionů korun. Většina zdravotnických zařízení sice nepřesahuje tento obrat, ale ze zákona č. 160/1992 Sb je uloženo nestátním zdravotnickým zařízením vést účetnictví podle zvláštních předpisů, čímž na ně spadla povinnost vést podvojné účetnictví rovněž.Tato úprava byla platná od 1.1.2004. Poté , co na nesmyslnost takové úpravy upozornila sdružení Koalice ambulantních lékařů, došlo k prosazení úpravy zákona. Touto změnou došlo od 19.4.04 ke zpětnému vyřazení soukromých lékařů z povinnosti vést podvojné účetnictví a platí pro ně nadále to, co pro všechny fyzické osoby – tedy daňová evidence – dříve jednoduché účetnictví. Nezodpovězenou otázkou zůstává, jaké účetnictví měli tedy soukromí lékaři vést v období mezi 1.lednem a 19.4.04.

Co se na nás chystá ?

Všeobecná zdravotní pojišťovna má nedostatek peněz. Příčinou je , jak jsme se již o tom mnohokrát zmiňovali, především to , že stát platí nedostatečně za své pojištěnce a podniky se státní účastí neplatí řádně pojistné. A tak někoho ( zřejmě ze členů správní rady) napadl nehezký nápad. Nejlépe bude sebrat peníze lékařům. Existuje totiž zákon č. 48 z roku 1997 „O zdravotním pojištění“, v jehož §17 odstavci 14 je uvedeno, že pokud pojišťovna vyplatí lékařům více peněz než určuje její zdravotně pojistný plán, je oprávněna tyto peníze zdravotnickým zařízením strhnout.

A tak se stalo, že nyní někdo ve VZP přišel na to, že k této situaci došlo v roce 2002 a proto by bylo dobré nyní peníze za rok 2002 lékařům strhnout.

Možnost dodatečně omezit úhradu řádně poskytnuté zdravotní péče na základě zdravotně pojistného plánu pojišťovny není ústavně konformní a je určitě v hrubém rozporu s evropskou právní kulturou. Má-li mít občan, který je provozovatelem nestátního zdravotnického zařízení, právo svobodně podnikat, musí mít možnost své podnikání předem plánovat. Pokud se dodatečně dozví, např. s odstupem dvou let jako my nyní, že bude jeho odměna dodatečně krácena, což nemohl dopředu předvídat, jedná se o porušení obsahu jeho práva zaručené Listinou základních práv a svobod.

I když momentálně byla hrozba krácení úhrad za rok 2002 zažehnána, možnost krácení plateb není vyloučena ani v budoucnu, neboť ještě tvrdší opatření obsahuje pojistný plán na rok 2003.

Sdružení ambulantních specialistů spolu s Koalicí ambulantních lékařů iniciuje pozměňující návrh zákona 48/1997 a vypuštění sporného odstavce. V případě pokusu o realizaci tohoto, pro lékaře zničujícího postupu, bude sdružení celou záležitost medializovat a bránit se u Ústavního soudu.

V současné době připravujeme řadu kroků, které by měly realizaci těchto záměrů zabránit. Jedním z nich je „UPOZORNĚNÍ“ všech soukromých ambulantních lékařů na neplnění základních smluvních povinností, adresované VZP ČR.

Dovolujeme si Vás požádat, abyste ve vlastním zájmu doplnili vložené „Upozornění“ o datum , razítko a podpis a doručili je na naši adresu.

 

Plnou moc, která je rovněž přílohou dnešního Bulletinu dejte, prosím, i s informacemi

některému ze svých kolegů, který ještě není členem Sdružení ambulantních specialistů.

Pokud nás bude málo, neubráníme se.

 

Informace o vstupu do EU a postupu při ošetřování cizinců najdete na našich webových stránkách. Kdo chce informace tištěnou formou, nechť si o ně napíše na náš sekretariát.

 

 

 

Informujte své kolegy, ambulantní specialisty, o činnosti SAS ČR

Nová rada, zvolená sjezdem SAS ČR v Brně dne 3. 4. 2004, pracuje v tomto složení: MUDr. Lubomír Berka,Csc., MUDr. Marie Duřpektová, MUDr. Roman Flašar, MUDr. Marta Holanová, MUDr. Zorjan Jojko, MUDr. Ivan Juliš,Csc., MUDr. Karel Kalous,Csc., MUDr. Eugen Přibáň, MUDr. Ivana Rušavá, MUDr. Jan Šťastný, MUDr. Václav Šupík, MUDr. Pavel Tautermann, MUDr. Jitka Vydrová

revizní komise: MUDr. Jan Hrbáček, MUDr. Ivan Kopecký, MUDr. Jiří Zahrádka

 

členský příspěvek na rok je 1000,- Kč. Číslo účtu: 280454399 / 0800 Variabilní symbol: rodné číslo konstantní symbol: 0308

Nezapomeňte členský příspěvek zaplatit, bez peněz by bylo, bohužel, naše sdružení bezzubé.

 

Podrobné zprávy o činnosti SAS ČR najdete na našich internetových stránkách www.ssl.cz

Informační centrum

190 00 PRAHA 9, U Elektry 82

Tel./fax: 284815504 IČO: 48135941 č. účtu: 280454399/0800

E-mail: sslzpcr@mbox.vol.cz kontakt@ssl.cz http://www.ssl.cz