MEZIOBOROVÝ KONGRES SAS, KC HOTELU GALANT, MIKULOV, 24. až 25.5.2024

Vlastní zdraví - základní předpoklad pro stabilitu a fungování praxe.

Tímto vás zveme na jeho další ročník. 

Naše pozvánka/files/files_editor_uploads/pozvanka_mikulov_2024.pdf

Chcete znát program kongresu a další informace k němu? Klikněte zde níže na "Více informací"


Více informací

Aktuální informace pro ambulantní specialisty z konce prázdnin 2008 (ke dni 16.8.2008)

Aktuální informace pro ambulantní specialisty z konce prázdnin 2008

Zpracováno ke dni 16.8.2008

 

Vážená paní doktorko,

Vážený pane doktore,

 

pomalu končí srpen, druhý prázdninový měsíc. Sledujeme-li klasické sdělovací prostředky, skoro bychom si mohli začít myslet, že v českém zdravotnictví probíhá okurková sezona.

Protože ale víme, že tomu tak není, přičemž počítáme s tím, že většina z nás zatím má přeci jen trochu více času, než budeme mít od začátku září, připravili jsme pro vás tento soubor materiálů.

Máme za to, že obsahuje vše důležité, co se děje.

 

Ještě ale dříve, než vám je zde uvedeme s krátkým komentářem, upozorňujeme, že zatím nevíme, jak bylo naloženo s našimi připomínkami k třem návrhům zákonů, které jsou t.č. projednávané na MZ ČR – zákon o zdravotních službách, o záchranné zdravotní službě a o specifických zdravotních službách (výčet našich připomínek je dostupný na jiném místě tohoto webu). Na jednání na MZ 16.7.2008 nám bylo slíbeno, že verzi po připomínkách k dalšímu posouzení dostaneme do 10.8.2008. Zatím se tak nestalo.

Také zatím nevíme, jaký přesně plánuje vedení MZ osud pro ty tři zbylé tři zákony (o zdravotním pojištění, o zdravotních pojišťovnách a o univerzitních nemocnicích). Poslední informace ze začátku července zněla tak, že budou dány k diskuzi na začátku září.

 

Na co vás v přílohách chceme upozornit:

 

1)     Příloha č. 1 – Kulatý stůl

-          obsahuje avizo na výsledek práce tohoto tělesa: „Zprávu o stavu českého zdravotnictví“. Pro velkou obsáhlost materiálu komentář k němu teprve připravujeme. Formální i obsahový problém tohoto materiálu ale už dnes vidíme v tom, že se je výsledkem práce zástupců jen části politické reprezentace a odborné veřejnosti tohoto státu, že nejde o konsensuální materiál, ke kterému by se musela nebo automaticky mohla přihlásit každá budoucí vláda.

 

2)     Příloha č. 2 – Hranatý stůl

-          obsahuje závěry, ke kterým dospěla skupina sestavená z iniciativy Svazu pacientů, podle našich informací ve spolupráci i se zástupci některých levicově zaměřených stran. Jak zřejmo, Svaz pacientů ve svých plánech velmi omezuje právo soukromých ambulancí na samostatnou existenci. Ujišťujeme vás, že budou-li závěry tohoto stolu někde projednávané, budeme se snažit nepřipustit žádný bod, který by měl nějak poškodit soukromé lékaře.

 

3)     Příloha č. 3 – SÚKL

-          jde o materiál, který předložil k veřejné diskusi SÚKL. Jde o snahu vytvořit novou skupinu léků. Takovou, kterou bude moci s určitými omezeními vydat lékárník bez receptu. Již jsme požádali MZ o jednání, neboť důrazně nesouhlasíme s tím, aby si lékárník nějakým jednoduchým úkonem (např. změřením krevního tlaku) při absenci ostatních informací, mohl hrát na lékaře.

 

4)     Ekonom – Nenápadný půvab reformy

-          jde o článek vydaný dne 14.8. týdeníkem Ekonom, který ve stejný den přetiskl i web ZDN. Registrujeme v něm některé faktické nepřesnosti, rozhodně jej ale považujeme v této chvíli ze nejkompletnější obecný výčet současného stavu přípravy projektů řízené péče. Máme za to, že fakta v něm uvedená by měl znát každý soukromý ambulantní specialista. I my totiž registrujeme, že některé významné skupiny, ale hlavně zdravotní pojišťovny, chystají změny v systému českého zdravotnictví zcela nezávisle na legislativní iniciativě vedení MZ.

 

Pokud jste prostudovali všechny materiály, je vám jistě jasné, že po ne úplně klidném létu nás čeká nejspíše velmi náročný podzim. Bude gradovat jednání nejen o všech výše zmíněných dokumentech, některé zdravotní pojišťovny velmi pravděpodobně zahájí nabízení smluv v rámci jejich projektů řízené péče.

Pokud budou nové podmínky pro ambulantní specialisty znamenat jen potřebu určité adaptace, jsme připraveni využít naše zázemí, abychom v této adaptaci pomohli členům SASu. Na tomto místě ale – ostatně již opakovaně – deklarujeme, že budeme rozhodně protestovat proti všemu, co by mělo znamenat ohrožení existence samostatných ambulantních specialistů.

 

 

Za Radu SAS

Dr. Pavel Tautermann

Dr. Marie Duřektová

Dr. Zorjan Jojko